Met welke kosten dien ik als koper rekening te houden bij aankoop van mijn woning?

Naast de kostprijs van de bouwgrond en van het gebouw, betaal je als koper registratierechten en het ereloon van de notaris. Klinken deze termen toch iets te technisch voor jou? No worries, wij maken het hier crystal clear: 

 

  1. Registratierechten: Registratierechten zijn belastingen die je als koper moet betalen in het kader van de verkoop van onroerend goed. Ze vertegenwoordigen een percentage van de waarde van je woning en variëren van regio tot regio. In Vlaanderen zijn de registratierechten voor bestaande woningen sinds 1 januari 2022 vastgelegd op 3 % van de verkoopprijs in geval van een eerste aankoop (als je als koper voldoet aan een aantal voorwaarden). Koop je een tweede woning aan, dan bedragen de belastingen 12 % van de verkoopprijs. 
  2. Het ereloon van de notaris: Wanneer je een huis of appartement koopt, moet je beroep doen op een notaris. De notaris rekent jou daarvoor een ereloon aan. Deze erelonen zijn vastgelegd in een Koninklijk Besluit en worden berekend op basis van de aankoopprijs van je woning, volgens bepaalde percentages. Hoe hoger de verkoopprijs, hoe lager het percentage. Als koper ben jij het dus die de notariële erelonen betaalt. 

 

blogpost
Blogpost foto