Het belang van een schatting is niet te onderschatten

8 april 2024

Je woning laten schatten: een meerwaarde of net overschat? Of je nu verkoop- of verhuurplannen hebt of gewoon razend benieuwd bent naar de waarde van jouw woning, het is sowieso een slimme zet! Wij geven je 5 goede redenen waarom een schatting net wél naar waarde wordt geschat.  

 

It’s all about the money money money

 

Eerst en vooral excuses dat dit deuntje nu in je hoofd zit #sorrynotsorry. Laten we maar gauw van wal steken. Een professionele schatting biedt je een realistisch inzicht in de waarde van je huis op de huidige markt. Dit gaat verder dan alleen maar een ruwe schatting op basis van buurtprijzen. 

 

Een combinatie van meetbare variabelen (bewoonbare oppervlakte, terreinoppervlakte, gemiddelde prijzen in de buurt, ouderdom, EPC, ...), marktkennis (regio en buurt, stijl en indeling van de woning,...) en deskundige inschattingen (netheid, slijtage, mogelijke renovatiekosten...), zorgen voor een vrij accurate prijsvork waarbinnen de woning kan verkocht worden. Kortom, know your price! 

 

Onderhandelingskracht

 

Sommige huiseigenaren geloven sterk dat zij de beste gids zijn om hun huis te verkopen. Ze kennen elke kamer als hun broekzak en willen potentiële kopers graag persoonlijk rondleiden. Maar soms kunnen hun passie en enthousiasme juist kopers afschrikken, omdat niet iedereen van dezelfde dingen houdt.

 

Het begeleiden van potentiële kopers tijdens een bezoek is een kunst op zich. Het draait om luisteren, op het juiste moment de juiste vragen stellen en hen verrassen met wat zij belangrijk vinden. Het doel is dat kandidaat-kopers met een goed gevoel en een gezonde dosis enthousiasme naar huis gaan, niet met een hele waslijst aan droge feiten. 

 

Bescherming tegen onder- of overschatting

 

Jouw woning is natuurlijk one-of-a-kind, met een onbetaalbare persoonlijke waarde. Maar als het op vastgoed aankomt, is die marktwaarde toch hot topic. Het is begrijpelijk dat je emotioneel betrokken bent bij je huis, wat kan leiden tot een vertekend beeld van de waarde ervan. 

 

Aan de andere kant kan een te hoog prijskaartje ervoor zorgen dat je huis langer te koop staat dan nodig is. Een professionele schatting voorkomt dit dilemma. Het geeft je een objectieve waardebepaling, gebaseerd op feiten en expertise, waardoor je beschermd bent tegen zowel onder- als overschatting. No more guesswork! 

 

Verhoogde geloofwaardigheid

 

It's all about perception, baby! Een professionele schatting geeft je huis een instant boost in geloofwaardigheid. Het toont aan dat je serieus bent over de verkoop of verhuur en dat je transparant bent over de prijsstelling. Dit kan leiden tot een snellere verkoop, omdat mensen zich comfortabeler voelen bij het maken van een beslissing over een woning waarvan de waarde duidelijk is vastgesteld door een expert.

 

Investering in de toekomst

 

Zelfs als je momenteel niet van plan bent om je huis te verkopen of te verhuren, kan een professionele schatting nog steeds een waardevolle investering in de toekomst zijn. Het geeft je inzicht in de huidige waarde van je bezit en kan je helpen bij het plannen van toekomstige financiële beslissingen, zoals verbouwingen of het aanpassen van je hypotheek.

 

Ontdek hoe wij te werk gaan

 

Bij Living Stone kan je altijd terecht voor een realistische waardebepaling van jouw eigendom. We zorgen voor een correcte prijs én begeleiden je op weg naar een succesvolle verkoop. This is how we work! 

  

Kortom, een professionele schatting van je huis biedt tal van voordelen die verder gaan dan alleen maar het kennen van de waarde. Het geeft je inzicht, onderhandelingskracht, bescherming en verhoogde geloofwaardigheid, en het kan zelfs een investering in de toekomst zijn. Dus waar wacht je nog op? Neem vandaag nog contact op met een professionele vastgoedexpert en ontdek de waarde van je huis!

 

Ontdek hier wat jouw woning écht waard is

blogpost
Blogpost foto