6% btw bij bouwen voor verhuur van kracht sinds 1 juni

11 juni 2024

Bij het federaal begrotingsakkoord voor 2024 werd een kleine, maar belangrijke aanpassing aangekondigd: de btw-regeling voor afbraak en heropbouw is aangepast. Bouwprojecten voor verhuur (Built-to-let) komen nu opnieuw in aanmerking voor 6% btw. Een interessante ontwikkeling voor de vastgoedsector!

 

Het verlaagd tarief was sinds de voorlaatste wetswijziging enkel van toepassing voor afbraak- en heropbouwprojecten waarbij particulieren zelf hun eigen woning laten bouwen en/of rechtspersonen woningen laten bouwen om daarna langdurig te verhuren in het kader van sociaal huisvestingsbeleid. De vastgoedsector was daar allesbehalve happy mee en haalde onder meer het argument naar boven dat dit de verloedering van vooral centrumsteden in de hand zou werken.

 

De roep van de vastgoedsector werd duidelijk gehoord door De Minister van Financiën Van Peteghem. Hij kondigde aan om het regime van het verlaagd BTW-tarief van 6% aldus opnieuw uit te breiden naar afbraak- en heropbouwprojecten met betrekking tot woningen die bestemd zijn voor verhuur aan natuurlijke personen. 

 

De goedkeuring van deze wetswijziging verliep in een razendsnel tempo. Eind april gaf de Kamer groen licht, maar we moesten nog wachten op publicatie in het Belgisch Staatsblad. Dit zorgde voor enige spanning en anticipatie binnen de sector. En toen, op 29 mei, werd de wet eindelijk gepubliceerd. Hierdoor trad de regeling al op 1 juni 2024 in werking, sneller dan velen hadden verwacht.

 

Wat houdt deze wijziging precies in? Let’s make it clear: als een bouwheer een woning afbreekt en heropbouwt voor verhuur, kan hij nu genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%. Er is echter een belangrijke voorwaarde: de heropgerichte woning moet voor minstens 15 jaar worden verhuurd als hoofdverblijfplaats. Deze langetermijnverplichting is cruciaal om in aanmerking te komen voor het verlaagde btw-tarief.

 

Wat betekent dit voor jou? Als je een bouwproject plant dat voldoet aan de voorwaarden, kan je nu profiteren van deze gunstige btw-regeling. Dit biedt niet alleen financiële voordelen, maar stimuleert ook de ontwikkeling van nieuwe huurwoningen, wat een positief effect kan hebben op de huurmarkt.

 

Deze aanpassing in de btw-regeling is een stap vooruit voor de vastgoedsector en biedt interessante mogelijkheden voor bouwheren en investeerders. Met de snelle goedkeuring en inwerkingtreding is het nu het perfecte moment om jouw projecten te plannen en te profiteren van de 6% btw-regeling. Dus, waar wacht je nog op? 

Wil je alle details van de regeling nog eens bespreken met een nieuwbouwspecialist?

blogpost
Blogpost foto