Verbouwingswerken aangeven: hoe zit dat?

13 juni 2023

Renovatiewerken en het kadastraal inkomen

Voor al het vastgoed in België wordt er een kadastraal inkomen geregistreerd. Dit is een fictief inkomen dat u jaarlijks aan nettohuur zou kunnen ontvangen wanneer u het pand zou verhuren. De hoogte van dit inkomen is afhankelijk van verschillende zaken, zoals het aantal kamers, de bewoonbare oppervlakte, het comfort van de woning en de ligging. Het kadastraal inkomen wordt gebruikt om de onroerende voorheffing te berekenen. Het inkomen mag dan wel fictief zijn, het heeft wel invloed op hoeveel belasting u betaalt.

 

Dat maakt verbouwingswerken aangeven zo belangrijk. Veel verbouwingswerken hebben namelijk invloed op het kadastraal inkomen van uw woning. Gaat u uw verbouwingswerken aangeven, dan kan de onroerende voorheffing op het juiste bedrag gebaseerd worden. Stijgt de waarde van uw woning en wilt u geen verbouwingswerken aangeven? Dan riskeert u een boete. Niet-aangifte van een verbouwing kan namelijk als belastingontduiking gezien worden.

 

Bij welke renovaties moet u verbouwingswerken aangeven?

U weet nu waarom verbouwingswerken aangeven zo belangrijk is, maar in welke gevallen moet u verplicht een verbouwing aangeven? Dit is verplicht in twee situaties: wanneer u uw woonoppervlakte vergroot of wanneer u het wooncomfort verhoogt.

 

Verbouwingswerken aangeven bij extra woonruimte

Het kadastraal inkomen is deels gebaseerd op het aantal kamers en de beschikbare leefruimte in uw woning. Kiest u er dus voor om uw woning te vergroten, dan heeft dit invloed op het kadastraal inkomen. U moet dus de verbouwingswerken aangeven in de volgende situaties:

 

  • Wanneer u de woning uitbreidt door het creëren van extra leefruimte, bv. het aanbouwen van een veranda
  • Wanneer u een zolder of kelder omvormt naar leefruimtes, zoals het creëren van een extra slaapkamer.
  • Wanneer u een carport plaatst.

 

Verbouwingswerken aangeven bij meer comfort

Het kadastraal inkomen is ook afhankelijk van het comfort in uw woning. Dit wordt door allerlei factoren bepaald, zoals de voorzieningen in de woning. Kiest u ervoor om uw woning comfortabeler te maken, dan moet u deze verbeteringswerken aangeven. Dit geldt voor de volgende situaties:

 

  • Wanneer u centrale verwarming laat plaatsen.
  • Wanneer u een extra badkamer bouwt.

 

Bij welke renovatiewerken is verbouwingswerken aangeven niet verplicht?

Er zijn verbouwingswerken die het comfort van uw huis vergroten, maar die u niet verplicht hoeft door te geven bij het kadaster. Het gaat dan om energiebesparende aanpassingen. Deze hebben geen invloed op het kadastraal inkomen en verhogen dus ook niet de onroerende voorheffing die u moet betalen. Het gaat dan om de volgende aanpassingen:

 

  • Uw woning isoleren.
  • Enkel glas door dubbel glas vervangen.
  • Uw oude verwarmingsketel door een energiezuinig model vervangen.
  • Zonnepanelen laten plaatsen.
  • Een warmtepomp, micro-warmtekrachtkoppeling of zonneboiler plaatsen.
  • Thermostatische kranen plaatsen.

 

Wanneer moet u verbouwingswerken aangeven?

Renovatiewerken moeten op tijd aangegeven worden bij het kadaster om een boete te voorkomen. Dit betekent dat verbouwingswerken uiterlijk 30 dagen na voltooiing van de renovatie moeten aangegeven worden. Het kan zijn dat een controleur van het kadaster vervolgens bij uw woning langsgaat om de renovatiewerken te controleren. Op basis van dit bezoek wordt het kadastraal inkomen opnieuw vastgesteld.

 

Waar moet u verbouwingswerken aangeven?

Verbouwingswerken aangeven doet u bij de administratie Opmetingen en Waarderingen. Dit wordt ook wel het kadaster genoemd. Deze instantie heeft verschillende antennes die allemaal over een bepaald gebied van België gaan. U moet de verbouwingswerken aangeven bij de antenne van uw gemeente. Dit doet u via een formulier getiteld "Opvolging van de wijzigingen – Verbouwingswerken".

 

Gaat u renovatiewerken uitvoeren die een vergunning vereisen? Dan is het meestal niet nodig om ook nog de verbouwingswerken aan te geven bij het kadaster. Na het goedkeuren van uw vergunning worden de nieuwe gegevens automatisch doorgestuurd naar het kadaster.

 

Boete voor het niet aangeven van een renovatie

Gaat u geen verbouwingswerken aangeven terwijl dit wel zou moeten? Dan riskeert u een boete. Sinds januari 2021 gelden hier hogere tarieven voor. U mag dan rekenen op een bedrag tussen € 250,- en € 3.000,- De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de waardestijging die de renovatiewerken veroorzaken. U loopt daarnaast het risico om strafrechtelijk vervolgd te worden. Daarom is verbouwingswerken aangeven zo belangrijk. Doe dit dus tijdig wanneer u uw woning gaat renoveren.

 

blogpost
Blogpost foto