Versoepeling renovatieplicht en lagere verkooprechten: wat betekenen de nieuwe regels voor jouw woondromen?
Wonen in Vlaanderen is aan het veranderen. De Vlaamse regering heeft nieuwe maatregelen aangekondigd in het Vlaamse regeerakkoord die wonen, kopen, verbouwen en zelfs huren betaalbaarder en duurzamer moeten maken. Maar wat betekent dit nu echt voor jou? Of je nu op zoek bent naar een huis, een renovatie overweegt of huurt, deze veranderingen kunnen een grote impact hebben op jouw woondromen. Tijd om alles op een rijtje te zetten!
Kopen: minder verkooprechten betalen, is dat wel goed nieuws?
Een huis kopen is een van de grootste financiële stappen in je leven. Daarom wil de Vlaamse regering het kopen van een woning aantrekkelijker maken door vanaf 1 januari 2025 de verkooprechten (vroeger genaamd registratierechten, de belasting die je betaalt bij het registreren van een akte, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning) te verlagen van 3 naar 2 procent. Dat klinkt als een win, toch?
Maar let’s think twice. Dit lagere tarief geldt alleen voor je eerste woning én je moet er zelf gaan wonen. Bezit je al een of meerdere woningen? Dan kan je dus niet gebruikmaken van het lagere tarief en blijft het tarief van 12 procent. Beroepsverkopers krijgen verder juist te maken met een verhoging van 4 naar 6 procent. Op papier betekent dat een mooie besparing. Neem bijvoorbeeld een huis van 328.800 euro, dan bespaar je met het nieuwe tarief bijna 3.300 euro!
Toch is er een kanttekening: eerdere verlagingen van verkooprechten hebben gezorgd voor een stijging in de huizenprijzen. Gaat dat dit keer ook zo zijn? De toekomst zal het uitwijzen. Misschien wordt dat droomhuis toch net iets duurder dan gehoopt.
(Ver)bouwen: renovatieplicht met meer ademruimte
Heb je plannen om te verbouwen? Dan is er goed nieuws. De strenge renovatieplicht voor energieverslindende huizen wordt versoepeld. In plaats van binnen 5 jaar moet je nu binnen 6 jaar renoveren naar label D. En dat is niet alles: verdere verstrengingen worden helemaal van tafel geveegd. De verplichting om tegen 2045 elke woning naar label A te brengen, is verdwenen.
Betekent dit dat we allemaal een beetje achterover kunnen leunen? Niet echt. De overheid blijft duurzame renovaties stimuleren via premies en goedkope leningen, zoals de Mijn VerbouwPremie en Mijn VerbouwLening. Dus, ben jij van plan om je huis grondig te verduurzamen? Dat wordt zeker aangemoedigd, maar het is niet langer een must. Tijd om na te denken over die warmtepomp?
Huren: meer regels, meer kansen
Ben jij een huurder in Vlaanderen? Dan ben je niet alleen! Ongeveer 1 op de 4 Vlamingen huurt een woning. De regering zet in op betaalbare en kwaliteitsvolle huurwoningen, al blijft het voorlopig een beetje vaag hoe ze dat precies willen doen.
Wel is er goed nieuws voor huurders met een lager inkomen. Het systeem van budgethuur wordt uitgebreid, zodat ook zij onder de markthuurprijs kunnen wonen. En als je moeite hebt om de huurwaarborg te betalen? Dan krijg je meer tijd: de terugbetalingstermijn van de huurwaarborglening wordt verlengd van 24 naar 36 maanden.
Eén ding is zeker: vanaf 2028 mogen verhuurders de huurprijs niet meer indexeren als hun woning niet voldoet aan bepaalde EPC-eisen. Dit betekent dat de huurprijs niet zomaar kan stijgen zonder dat de woning voldoet aan de energienormen.
Sociale woningen: meer budget, maar ook meer voorwaarden
Wachten op een sociale woning? Dat blijft een uitdaging. De Vlaamse regering trekt 6 miljard euro uit voor de bouw van nieuwe sociale woningen, maar of dat de wachttijd gaat verkorten, is de vraag. Wat wel verandert, is dat huurders aan strengere voorwaarden moeten voldoen. Een hoger taalniveau Nederlands, een werkbereidheidstoets en voorrang voor werkende mensen. Dit kan voor velen een struikelblok zijn, maar voor anderen misschien juist een kans.
De maatregelen moeten nog bekrachtigd worden, maar de Vlaamse regering zet duidelijk stappen om wonen, kopen en (ver)bouwen betaalbaarder en duurzamer te maken. Het blijft afwachten wat de impact op de woningmarkt zal zijn. Wil jij die eerste woning kopen? De verlaging van registratierechten kan net het zetje zijn dat je nodig hebt. Ben je van plan om te verbouwen? De extra tijd voor de renovatieplicht geeft je wat meer ademruimte. En huurders? Die kunnen hopelijk rekenen op meer betaalbare opties, zeker als energiezuinigheid een rol gaat spelen.
Bronnen:
- Vlaams Regeerakkoord 2024-2029. Samen werken aan een warm en welvarend Vlaanderen. (2024, september 30). Vlaanderen.
- Versoepeling renovatieplicht en lagere registratierechten: dit verandert als je een woning wil kopen, (ver)bouwen of huren. (2024, september 30). VRT.
- Wat betekent verlaging van registratiebelasting voor u? (2024, september 24). De Tijd.
Of je nu koopt, verbouwt of huurt, het is belangrijk om goed geïnformeerd te blijven. Living Stone staat klaar voor al jouw vastgoedvragen.