Waarmee dien ik als verkoper rekening te houden bij verkoop van de woning?

Woning in orde brengen 

Voor je je eigendom op de markt zet, kun je het vastgoedaanbod bekijken en bepalen of het gunstiger is om je woning in zijn huidige staat of gerenoveerd te verkopen. It’s up to you! Als de tand des tijds zich laat zien met bijvoorbeeld vochtproblemen of enkelvoudige beglazing, doe je er goed aan gericht te renoveren. Een woning die up-to-date is, kan tegen een hogere prijs verkocht worden. Kopers zijn vandaag ook heel aandachtig voor energiezuinigheid. Met een goed EPC heb je meer kans op een goede verkoopprijs. 

 

Ereloon vastgoedmakelaar

Ook de verkoop zelf kan kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld wanneer je een beroep doet op een vastgoedmakelaar. De vastgoedmakelaar houdt bij het bepalen van zijn commissie rekening met een aantal factoren (zoals het type vastgoed, de complexiteit van het dossier, de ligging, ed). Bij een openbare verkoop kan de commissie oplopen tot 15 %. Er komt dan geen makelaar tussen en dus betaal je die kost rechtstreeks aan de notaris. Verkoop je je woning zelf? Dan bespaar je op deze makelaars- of notariskosten, maar sta je zelf in voor de opvolging van start tot stop (documenten opvragen, zoekertje publiceren, bezoeken plannen …).

 

Verplichte attesten 

Als koper ben je verplicht om – vanaf de start van de verkoop – in het bezit te zijn van acht verschillende documenten: het bodemattest (een officieel certificaat uitgereikt door OVAM), het stedenbouwkundig uittreksel, het keuringsattest van de elektrische installatie, het energieprestatiecertificaat (EPC), het postinterventiedossier (PID), het kadastraal uittreksel en het kadastraal plan en de informatie over de overstromingsgevoeligheid. Dateert de bouw van je pand van voor 2001? Dan is een asbestattest ook verplicht.

blogpost
Blogpost foto