Welke verzekeringen heb je als huurder nodig?

13 juni 2023

Verplichte verzekering

 

Tot voor kort was je als huurder vaak wettelijk niet verplicht om een brand- of schadeverzekering met betrekking tot de huurwoning af te sluiten. Toch werd het afsluiten van een brandverzekering in de meeste huurovereenkomsten standaard als verplichting voor de huurder opgenomen.

 

Met de invoering van het Vlaams Woninghuurdecreet is de situatie verandert en zijn de huurder en de verhuurder daarom allebei verplicht om een verzekering voor brand- en waterschade af te sluiten. Dit wil zeggen dat wanneer je een woninghuurovereenkomst hebt afgesloten in Vlaanderen na 31.12.2018, dan zal je als huurder en verhuurder dus voortaan dergelijke verzekering moeten afsluiten.

 

Nuttige verzekeringen

 

Naast het afsluiten van een verplichte verzekering die brand- en waterschade dekt, is het ook aangeraden om als huurder enkele andere verzekeringen te bekijken.

 

INBOEDELVERZEKERING

 

Een inboedelverzekering is een verzekering tegen mogelijke schade veroorzaakt aan je inboedel. Een inboedel zijn alle roerende goederen in je huis. Dat betekent dus alles in je huis dat niet vaststaat.

 

Je kan als huurder de waarde van je inboedel opgeven en deze laten verzekeren.

 

Algemeen dekt een inboedelverzekering schade door brand, vandalisme of waterschade.

 

DIEFSTALVERZEKERING

 

Een diefstalverzekering is vaak een optie bij een brandverzekering. De diefstalverzekering kan zeker handig zijn. De diefstalverzekering vergoedt de waarde van uit uw woning gestolen goederen, en ook inbraakschade of schade door vandalisme aan de woning en de inboedel.

 

FAMILIALE VERZEKERING

 

Een aansprakelijkheidsverzekering, ook wel bekend als de familiale verzekering, is een verzekering die de schade dekt die je toebrengt aan de woning of aan derden.

Stel je bent op bezoek bij vrienden en stoot per ongeluk een dure vaas om die ook nog eens een diepe kras achterlaat in het parket. Bij dergelijk ongeval met derden ben je niet langer de pineut en kan je een financiële kater vermijden.

 

Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiële schade. Hiervoor kan u rekenen op een familiale verzekering.

 

RECHTSBIJSTAND

 

Rechtsbijstand is een optie die je kan nemen bij een andere verzekering. Net zoals veel mensen rechtsbijstand bij hun wagen hebben genomen, is dat geen slecht idee om dit ook bij je woning te doen. Na een ongeluk kan er namelijk altijd discussie ontstaan. Het kan zelfs zo ver gaan dat de persoon in fout weigert om jouw kosten na het schadegeval terug te betalen. Op dat moment moet je verdere stappen ondernemen. Bij kosten in de rechtbank verzekert de polis de dekking van een advocaat.

blogpost
Blogpost foto