Wat verandert er voor jouw vastgoed in 2025?
New year, new rules en dat is in 2025 niet anders. De vastgoedwereld staat op het punt om enkele ingrijpende veranderingen te ondergaan. Of je nu wilt kopen, verkopen, verbouwen of verhuren, de nieuwe regels kunnen jouw vastgoedbeslissingen flink beïnvloeden. Denk aan lagere registratierechten, strengere energie-eisen en interessante btw-regelingen bij sloop en heropbouw. Wil je weten hoe je optimaal profiteert van deze veranderingen? Lees snel verder en ontdek wat 2025 voor jouw vastgoed in petto heeft!
VOOR WIE WIL KOPEN
Verlaging registratierechten - kopen wordt aantrekkelijker
Goed nieuws voor toekomstige huiseigenaars! Vanaf 1 januari 2025 dalen de registratierechten voor de aankoop van je enige eigen woning van 3% naar 2%. Dit betekent een mooie besparing bij de aankoop van je droomhuis. De datum waarop de akte wordt ondertekend is bepalend.
Buitenlands vastgoed
Er komt extra controle op buitenlandse bezittingen. Wie al een huis heeft buiten België, heeft geen recht op de financiële voordelen van een eerste woning hier (en zou dus 12% in plaats van 2% registratierechten moeten betalen). De nieuwe Vlaamse regering wil beter samenwerken met internationale overheden om te zien dat niemand nog ontsnapt.
Leningen en premies
De regering wil meer Vlamingen met een kleiner budget aan een eigen woning helpen via de Vlaamse woonlening, de woonwaarborg, renteloze leningen… Op welke manier? Dat moet nog concreet vorm krijgen en zal later in 2025 worden ingevoerd.
VOOR WIE WIL VERBOUWEN
Versoepeling renovatieplicht: meer tijd, minder druk
De renovatieplicht blijft, maar in plaats van 5 jaar krijg je nu 6 jaar om je huis naar energielabel D te krijgen. Een beetje extra ademruimte dus! Wat meer opvalt, is dat de doelen voor de toekomst in de ijskast gaan. Vanaf 2028 zal er geen nieuwe verstrenging naar label C komen, of naar label B vanaf 2035. Toch blijft het afwachten, want Europa streeft er nog steeds naar om alle woningen tegen 2050 op label A te krijgen.
Nieuwe EPB-eisen: Strengere normen voor nieuwbouw en renovaties
Vanaf 1 januari 2025 veranderen de EPB-eisen voor nieuwbouw en (ingrijpende) renovaties. Bij nieuwbouw mag je geen gasaansluiting meer voorzien en zakt het minimumaandeel hernieuwbare energie van minstens 25 kWh/m² per jaar naar 15 kWh/m² per jaar.
Overgangsregeling 6% btw bij sloop en heropbouw verlengd
Bij sloop en heropbouw geldt onder bepaalde voorwaarden een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van de gebruikelijke 21%. Sinds 2024 is hiervoor een permanente regeling van kracht, bedoeld voor particulieren die aannemers inschakelen om een woning te bouwen waarin zij zelf gaan wonen. De woning mag maximaal 200 m² groot zijn, en de eigenaar mag geen andere woningen bezitten. Bouwprojecten van promotoren, sleutel-op-de-deurbedrijven en projectontwikkelaars vallen hier niet onder.
Bij de invoering van de permanente regeling kwamen er twee overgangsregelingen, die nu verlengd zijn tot eind juni 2025:
- Voor projectontwikkelaars en bouwpromotoren: Zij kunnen nog 6% btw rekenen voor projecten waarvoor de omgevingsvergunning vóór 1 juli 2023 werd aangevraagd.
- Voor projecten in 32 centrumsteden: Hier geldt de verlenging voor vergunningen aangevraagd vóór 1 januari 2024. In deze steden konden ook tweede verblijven van het verlaagde tarief profiteren, wat strikter is dan de permanente regeling.
Kadastraal inkomen
In de voorbije jaren kreeg je 50% korting of zelfs een kwijtschelding van de jaarlijkse belasting op jouw huis (de onroerende voorheffing) als je een ingrijpende energetische verbouwing deed. Dat diende als magneet om mensen aan te zetten om een beter energiepeil te halen. Maar omdat tegenwoordig élke grote verbouwing of nieuwbouw aan die energienormen moet voldoen, schrapt de Vlaamse regering het belastingvoordeel.
Bye-bye 1%-tarief voor energetische renovaties
Plan je een ingrijpende energetische renovatie of sloop en heropbouw? Let op, het voordelige 1%-tarief voor deze werken is sinds 1 januari 2025 komen te vervallen.
Wegvallen van kortingen op onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen
Momenteel geniet je van een vermindering op de onroerende voorheffing bij energiezuinige renovaties. Deze kortingen verdwijnen echter vanaf 1 januari 2025. Bestaande dossiers behouden hun voordelen, maar nieuwe aanvragen na deze datum komen niet meer in aanmerking.
Verplichte EPC voor grote niet-residentiële gebouwen
Vanaf 2025 wordt een EPC verplicht voor niet-residentiële gebouwen van meer dan 1000 m². Dit beleid heeft als doel om ook in de bedrijfswereld energiebewustzijn te vergroten en transparantie te bieden aan huurders en kopers van bedrijfsruimten.
Mijn VerbouwPremie wordt lager: wat betekent dit voor jou?
De Mijn VerbouwPremie is een subsidie van de Vlaamse overheid voor renovatie- en energiebesparende werken, zoals het vervangen van ramen en deuren, isoleren van muren, daken, vloeren, en nog veel meer.
Maar let op! Vanaf 1 januari 2025 worden de premiepercentages voor de laagste en middelste inkomensgroepen verlaagd: van 50% en 35% van het factuurbedrag naar respectievelijk 35% en 25%. Als je nog wilde profiteren van de hogere premie, was het belangrijk om je aanvraag vóór 31 december 2024 in te dienen, samen met de eindfactuur van de werken (voorschotfacturen tellen niet). Goed nieuws is dat de premie voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers in 2025 behouden blijft!
Hervormde EPC-labelpremie: hogere premie, nieuwe aanvraagprocedure
De Mijn EPC-Labelpremie wordt vanaf 2025 hervormd. Deze premie kun je aanvragen als je binnen 6 jaar na de aankoop van een woning de EPC-score flink verbetert. Huizen met een label E of F moeten minstens label C behalen en appartementen met label D, E of F moeten minimaal label B scoren. Hoe energiezuiniger de woning, hoe hoger de premie!
Vanaf 2025 moet de premie via het Mijn Verbouwloket aangevraagd worden, hetzelfde loket waar je ook de Mijn VerbouwPremie regelt. De premie wordt voortaan berekend op basis van je gezinsinkomen, net zoals de Mijn VerbouwPremie. Het goede nieuws is dat het maximumbedrag nu 7000 euro bedraagt, in plaats van de huidige 5000 euro. Bovendien kan een goed ventilatiesysteem je een extra hoge premie opleveren!
Geen renovatiekrediet met rentesubsidie meer vanaf 2025
Wie een woning met een slechte energieprestatie (label E of F) koopt en deze binnen 5 jaar renoveert, kon tot nu toe rekenen op een renovatiekrediet met rentesubsidie van de Vlaamse overheid. Deze maatregel loopt echter af! Vanaf 1 januari 2025 is het niet meer mogelijk om een renovatiekrediet met rentesubsidie af te sluiten bij de bank voor een woning met een slecht energiecertificaat.
VOOR WIE VERHUURT
Energiezuinig huren: Geen indexatie voor slecht geïsoleerde woningen
Verhuurders opgelet: vanaf 2028 is huurprijsindexatie niet meer toegestaan voor woningen met een slechte EPC-score (E en F). Een extra stimulans om te investeren in energiezuinige oplossingen.
Dubbele registratie Brussel
Vanaf 1 januari worden Brusselaars verplicht om hun nieuwe huurcontracten twee keer te registreren: één keer bij het Brussels Gewest en één keer bij de federale overheid. Dit komt door een lopend conflict tussen de twee overheidsniveaus, waarvoor het Grondwettelijk Hof nog geen oplossing heeft geboden.
Langere terugbetalingstermijn voor huurwaarborgleningen
Voor huurders die moeite hebben om de huurwaarborg van maximaal drie maanden te betalen, biedt het Vlaams Woningfonds de mogelijkheid om een huurwaarborglening af te sluiten. De terugbetalingstermijn van deze lening wordt vanaf 2025 verlengd van 24 maanden naar 36 maanden. Dit biedt huurders meer ademruimte om de waarborg terug te betalen en geeft verhuurders meer zekerheid over de betaling van de waarborg.
Out with the old, in with the new. De vastgoedmarkt evolueert voortdurend en 2025 brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee. Of je nu koopt, verkoopt of verhuurt, het is essentieel om op de hoogte te blijven en je plannen aan te passen. Heb je vragen of wil je meer weten over hoe deze veranderingen jouw situatie beïnvloeden? Neem gerust contact met ons op. We staan klaar om je te begeleiden bij elke stap!