Waarom verkopen via een vastgoedmakelaar interessanter is

13 juni 2023

Wat doet een vastgoedmakelaar?

Een vastgoedmakelaar is een expert op het gebied van vastgoed. Het is een bemiddelaar die kopers en verkopers samenbrengt, zodat de verkoop van panden zo efficiënt mogelijk gebeurt. Hierbij helpt hij met het schatten van een woning en kan hij samen met de verkoper een geschikte prijs bepalen. Dankzij zijn kennis over de lokale woningmarkt kan hij precies de juiste vraagprijs inschatten. Vervolgens koppelt hij geïnteresseerde kopers aan geschikte woningen, waarbij hij ook de administratieve taken in goede banen leidt. Een vastgoedmakelaar valt onder gereglementeerde beroepen en wordt gecontroleerd door het BIV (Beroepsinstituut voor Vastgoedmakelaars).

 

Het verschil tussen een vastgoedmakelaar en een vastgoedhandelaar

Het grote verschil tussen een vastgoedmakelaar en -handelaar is dat de eerste enkel bemiddelt tussen de koper en de verkoper. Een makelaar heeft dus geen eigen panden in bezit, maar is een tussenpersoon die de verkoop van een pand vergemakkelijkt. Een vastgoedhandelaar koopt panden en haalt zijn inkomsten uit het verhuren of doorverkopen van deze panden.

 

Waarom schakelt u een vastgoedmakelaar in?

Het vinden van een pand dat aan al uw wensen voldoet is een lastige klus. Hoe weet u welke woningen allemaal te koop staan en hoe kunt u er zeker van zijn dat de vraagprijs terecht is? Een vastgoedmakelaar helpt bij al deze zaken. Hij heeft een groot portfolio met geschikte panden, zodat hij altijd enkele opties kan vinden die bij uw wensen passen. Daarnaast bent u ervan verzekerd dat de verkoop door een professional in goede banen wordt geleid.

 

De voordelen van een immomakelaar

  • Heeft een ruim portfolio aan woningen.
  • Geeft een professionele waardeschatting van een pand. Zo betaalt u als koper niet te veel, of ontvangt u als verkoper een correcte prijs voor uw vastgoed.
  • Controleert een pand op gebreken.
  • Ondersteunt u tijdens het regelen van de financiering.
  • Beschermt uw rechten als koper én verkoper
  • Helpt bij administratieve taken.
  • Zorgt voor de marketing van uw te verkopen woning
  • Stelt het compromis op

 

Hoeveel kost een vastgoedmakelaar?

Er geldt geen universeel tarief voor makelaars. Een vastgoedmakelaar rekent wel altijd een vast percentage van de verkoopprijs van een pand. Dit percentage kan schommelen tussen 2% en 6%. De gemiddelde kosten voor een makelaar liggen rond 3% van de verkoopprijs van uw woning.

 

Hoelang duurt het voordat de koop rond is?

Hoe snel u een pand kunt kopen of verkopen is deels afhankelijk van de huizenmarkt. Daarnaast versnelt de expertise van de vastgoedmakelaar het proces. Hij heeft namelijk alle kennis op zak om snel een geschikt pand te vinden, te bemiddelen tussen u en de verkoper en om de administratieve zaken te regelen. Gemiddeld kunt u dus rekenen op een periode van twee maanden om de verkoop rond te krijgen. Dat is aanzienlijk sneller dan wanneer u het allemaal zelf zou regelen.

blogpost
Blogpost foto