Voordeur verhalen - Hof ter Putten

13 juni 2023

Het vastgoedkantoor Pajota is gestart met de renovatie van het “Hof ter Putten” gelegen in het centrum van Dilbeek. Het oorspronkelijke gebouw dateert uit het einde van de 18e eeuw. Pajota zal het herstellen in zijn oude glorie en uitbouwen met een ultra-moderne vleugel opdat het zou kunnen dienen als hoofdzetel van haar kantoren.

 

Het “Hof ter Putte” ontleent zijn naam aan de oude putten in de achtertuin. Het is gelegen aan één van de oude Dilbeekse steengroeven waaruit men tot circa 1490 Lediaan-steen poelde. Met de steen werden in de late middeleeuwen grote herenhuizen, kastelen, stadhuizen en kerken gebouwd.

 

Vele bekende kerken werden opgetrokken met stenen uit de Dilbeekse steengroeven. Zo onder meer de plaatselijke Sint-Ambrosiuskerk maar ook te Brussel, de Sint-Goedele-en Sint-Michielskathedraal en de Kapellekerk. Ook in de Antwerpse O.-L.-Vrouwkathedraal en zelfs in de St.-Janskerk van ’s Hertogenbosch werd Dilbeekse steen gebruikt.

 

Uit studies blijkt ook dat het Leuvense stadhuis, welk in 1998 zijn 450-jarig bestaan vierde, is opgetrokken in stenen uit de Dilbeekse steengroeven. “Achter het Hof ter Putte bevinden zich de gigantische putten van de oude steengroeven en het is dus niet onwaarschijnlijk dat het Leuvense stadhuis voor een belangrijk deel in onze achtertuin heeft gelegen” lacht Thomas Valkeniers, zaakvoerder van Pajota.

 

 

Hij kocht het gebouw 2 jaar geleden omdat hij er weg van was.. “Het gebouw was beperkt verwaarloosd en stond discreet achter vele struiken en bomen. Het herstellen in haar glorie, leek mij een leuke en financieel haalbare klus. Wij hebben 4 kinderen en dacht dat het wel zou kunnen dienen voor één van hen. Toen verschillende oude inwoners mij de historische achtergrond kwamen vertellen, en ik meer oog kreeg voor de prachtige details van het gebouw, besloot ik samen met mijn echtgenote er de hoofdzetel van onze kantoren onder te brengen. Zodoende wordt het gebouw toegankelijk voor het publiek”.

Het “Hof ter Putte” staat reeds in de 14de eeuw vermeld in archieven. Het is ook te zien op de Ferrariskaart (1771-75) en op de “Carte topografique de Bruxelles en de ses environs” van G. de Wautier uit 1811 waar nog een U-vormig gebouw is te merken. Circa 1830 behoorde oude landhuis toe aan de familie Emmerechts en was het nog 6ha groot. In 1835 werd het “Hof ter Putte” verkocht aan Gaspard Moeremans. Hij liet het oude landhuis afbreken en bouwde een nieuw en groot kasteel thans het kasteel van het rusthuis “Maria Assumpta”.

 

“Het oorspronkelijke Hof ter Putte is dus afgebroken” vertelt Thomas Valkeniers. Het gebouw dat wij nu restaureren zou de oude portierswoning zijn. Helaas zijn er in de archieven geen oude foto’s of sporen te vinden van het gebouw. Bij een eerste verbouwing lang geleden werd het al eens vergroot. De woning was vroeger ook bewoond door een antiekhandelaar die antiek uit andere gebouwen heeft aangevoerd. “Dat maakt het zeer moeilijk om één en ander te reconstrueren” vertelt Thomas Valkeniers. “Wie mij wat kan vertellen over de geschiedenis van het gebouw, zal ik graag ontvangen”.

 

“We willen de geschiedenis zoveel mogelijk bewaren. De architect kreeg daarom opdracht de uitbouw maar op 1 punt aan te sluiten aan het bestaande gebouw. Zodoende blijft het oorspronkelijk gebouw bewaard en kunnen we later het gebouw gerust een andere functie geven. De renovatie gebeurt door architect Bart Lens. Hij is een specialist terzake die reeds diverse nationale en internationale prijzen heeft gewonnen. Tegen het eind van 2013 zouden we het project graag voltooien” besluit zaakvoerder Thomas Valkeniers.

 

blogpost
Blogpost foto