Verlaagde registratierechten: voordelig voor jouw woningaankoop?

13 juni 2023

De grootste verandering die dit jaar op woonvlak voelbaar zal zijn, is ongetwijfeld de afschaf van de woonbonus. Die leverde jaarlijks een mooie belastingvermindering op. De Vlaamse Regering zorgde wel voor een (kleine) tegemoetkoming. Bij de aankoop van een woning

geniet je nu van de verlaagde registratierechten. Die daalden van 7 naar 6 procent.

 

Van de opsplitsing in een groot (10% registratie) en klein beschrijf (5% registratie) is intussen ook geen sprake meer. In de zomer 2018 werd dat percentage voor elke woning vastgeschroefd op 7%. Nu wordt dat dus 6 procent.

 

Om van dat verlaagde tarief te genieten, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je onder andere binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte ingeschreven zijn in het bevolkingsregister (of het vreemdelingenregister) op het adres van het aangekochte huis of appartement. Je geniet het tarief van 6 procent alleen als je een bestaande woning koopt, niet voor een grond en ook niet voor een appartement of een woning in opbouw.

 

Kortingen stapelen

Mogelijk kan je rekenen op een extra korting, namelijk als je een woning koopt van maximaal 200.000 euro of als je in één van de Vlaamse kernsteden of in de Vlaamse Rand rond Brussel een woning koopt en daarvoor niet meer dan 220.000 euro neertelt. Die korting bedraagt 5.600 euro als je 6 procent registratiebelasting betaalt op de aankoop van de enige, eigen gezinswoning. En ze bedraagt maximaal 4.800 euro als je 5 procent registratiebelasting betaalt omdat je in de aangekochte gezinswoning binnen de 5 jaar ook een energetische renovatie doorvoert waarbij je de verwarming, koeling enzomeer vervangt en minstens 75 procent van de buitenschil isoleert.

 

Deze tarieven zijn van toepassing op alle koopovereenkomsten die vanaf 1 januari 2020 worden gesloten. De tarieven van 6 (of 5) procent gelden ook als je het compromis nog in 2019 tekende, maar de koopakte pas in 2020 voor de notaris ondertekent. Dan kom je wel niet meer in aanmerking voor de woonbonus.

 

Een kleine rekensom

Bart en Tine uit Steenokkerzeel (gemeente Vlaamse Rand rond Brussel) kopen een te renoveren, bescheiden woning aan een aankoopprijs van 190.000 euro. Op de eerste 80.000 euro zijn ze vrijgesteld van registratierechten. Ze genieten ook van de 5% in plaats van 6% registratierechten omdat ze een grondige renovatie doorvoeren. Aan een bedrag van 110.000 euro x 5% registratierechten betaalt het koppel 5.500 euro registratierechten (in plaats van 6600 euro). Als hun woning vroeger onder het grote beschrijf zou vallen, zou dit hen 11.000 euro aan registratierechten gekost hebben.

 

Meeneembaarheid blijft

Ook de 'meeneembaarheid' van de registratierechten voor de gezinswoning blijft bestaan. Wie zijn woning verkoopt om er een nieuwe te kopen, mag onder bepaalde voorwaarden eerder betaalde registratierechten in mindering brengen. Dat meeneembare bedrag kan niet meer bedragen dan 12.500 euro en wordt sinds 1 januari 2019 jaarlijks aangepast aan de index.

 

Wie dus zijn woning verkoopt om er een andere te kopen, zal veel minder en misschien zelfs geen registratierechten meer hoeven te betalen.

 

Als je vragen hebt over de berekening van registratierechten kan je uiteraard terecht bij één van onze experts. 

blogpost
Blogpost foto