Verbouwpremies op de schop: wat betekent dit voor jou?

3 april 2025

Vanaf 1 juli verandert er heel wat aan de renovatie- en energiepremies in Vlaanderen. Weg zijn de oude regels en hallo hervormingen! Maar wat betekent dat concreet voor jou? Gaat je droomrenovatie nog steeds financieel haalbaar zijn of is het tijd om die plannen bij te sturen? Geen zorgen, wij zetten alles voor je op een rij!

 

Wat verandert er precies?

 

De ‘Mijn VerbouwPremie’ krijgt een grondige make-over en dat heeft alles te maken met het wegvallen van Europese financiering. Vanaf 2025 moet Vlaanderen zelf de geldkraan opendraaien en dat betekent: efficiënter omgaan met de beschikbare middelen. De premies worden dus strenger en meer inkomensgericht. Wie minder verdient, krijgt meer steun. Wie het breed heeft, zal minder terugkrijgen. Logisch, zou je denken. Maar de details zijn best pittig!

 

Inkomenscategorieën: wie krijgt wat?

 

Een van de grootste veranderingen is de invoering van vier inkomenscategorieën (in plaats van drie). Je valt in een bepaalde categorie op basis van je jaarlijks bruto-inkomen en gezinssamenstelling. Wat betekent dit concreet?

 

  • Categorie 4 (laagste inkomens): Tot 50% van de factuur terugbetaald. Ideaal voor wie echt steun nodig heeft.
  • Categorie 3: Premie tot 35% van de factuur. Nog steeds een mooie ondersteuning.
  • Categorie 2: Premie tot 25%. Hier merk je al een bescheiden verschil.
  • Categorie 1 (hoogste inkomens): Maximaal 20%. Dus minder royale steun dan voorheen.

 

Daarnaast wordt er een beperking ingevoerd op het aantal vierkante meters waarvoor je een premie kunt aanvragen, vooral bij grotere woningen. Een gemiddelde woning is nu de norm. Dakisolatie? Niet meer dan 100 m² subsidie, zelfs al ligt er een villa onder.

 

Wat verdwijnt er?

 

Niet alleen de premies veranderen, ook de lijst met subsidiabele werken wordt korter. Geen steun meer voor binnenmuren afbreken, nieuwe trappen of plafonds. De focus ligt volledig op energiebesparende maatregelen. Denk aan dak-, vloer- en muurisolatie en energiezuinige ramen, maar alleen als er tegelijkertijd extra isolatie wordt geplaatst.

 

Daarnaast verdwijnt de premie voor zonneboilers helemaal, omdat deze als minder effectief wordt beschouwd in vergelijking met warmtepompboilers.

 

Tweede woning? Minder kansen!

 

Wie een tweede woning heeft, valt sowieso in de hoogste inkomenscategorie, tenzij je de woning sociaal verhuurt. Dit laatste biedt juist extra kansen op steun, omdat betaalbare huurwoningen een speerpunt blijven in het beleid.

 

Wat moet je nu doen?

 

Plannen om te renoveren? Zorg dat je je aanvraag vóór 1 juli 2025 indient als je nog van de oude voorwaarden wilt profiteren. Vanaf 1 september 2025 kun je pas weer nieuwe aanvragen indienen. Dit geeft de overheid tijd om de ict-systemen aan te passen aan de nieuwe regels.

 

Het is duidelijk: de nieuwe regels vragen om een doordachte aanpak. Investeer in energiebesparing, kies voor duurzame oplossingen en blijf op de hoogte van de laatste updates. Twijfel je of je renovatieplannen nog wel in aanmerking komen? Raadpleeg dan een expert of energieadviseur. Zo weet je zeker dat je geen kansen laat liggen! Ready to renovate? 

blogpost
Blogpost foto