Nog maar 200 dagen tot de 6% btw-regel voor sloop en heropbouw stopt: 5 vragen aan onze nieuwbouwspecialisten

5 juni 2024

Het jaar raast voorbij en we zijn al halverwege 2024. Terwijl de dagen wegtikken, nadert ook het einde van een belangrijk hoofdstuk: de 6% btw-regel voor sloop en heropbouw die verloopt op 31 december 2024. Wil je nog profiteren van dit unieke voordeel? Dan is het nu tijd om in actie te schieten! We legden onze nieuwbouwspecialisten Deborah Coppens & Jonas Herbiest 5 prangende vragen voor die op ieders lippen branden. Ontdek hier hun verhelderende antwoorden en de ins en outs van deze regeling.  

 

1. Wat houdt de 6% btw-regel precies in?

 

Deborah: "Tot en met eind 2024 geldt er een tijdelijk btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor de afbraak en heropbouw van een privéwoning of -appartement in heel België. Dat wil zeggen dat jij aan een veel goedkoper btw-tarief een nieuwbouwwoning kan aanschaffen, als je in aanmerking komt."

 

2. Wat zijn de belangrijkste spelregels om in aanmerking te komen?  

 

Jonas: "Er zijn enkele belangrijke voorwaarden. Ten eerste moet de woning je eigen en enige gezinswoning zijn. Je mag dus geen andere woning bezitten, ook niet in het buitenland en ook niet voor een stuk in onverdeeldheid. Ten tweede moet je er zelf gaan wonen. In tegenstelling tot bij het verlaagd tarief van de registratierechten volstaat het niet om slechts enkele dagen je domicilie hier te vestigen. De derde voorwaarde stelt immers dat je gedurende 5 jaar aan de vorige 2 voorwaarden moet voldoen: het moet dus 5 jaar je enige woning zijn en je moet er 5 jaar blijven wonen. Ten vierde mag de bewoonbare oppervlakte niet meer dan 200 vierkante meter bedragen. Ruimtes zoals een hal en een berging tellen hierbij niet mee. Tot slot zul je nog een goedgekeurde btw-verklaring moeten ondertekenen waarin je bevestigt dat aan alle voorwaarden is voldaan. Indien je de woning of het appartement toch wil verhuren dan kan dit enkel indien je de woning voor minstens 15 jaar ter beschikking stelt aan een sociaal verhuurkantoor." 

 

3. Kom ik niet in aanmerking wanneer ik al een woning heb?

 

Deborah: "Toch wel! De voorwaarde van enige woning moet beoordeeld worden op het ogenblik van de eerste inbezitneming of de eerste ingebruikneming van de woning. Je kan dus nog een andere woning bezitten die je zelf bewoont. Wel moet deze verkocht worden op uiterlijk 31 december van het jaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikneming of de eerste inbezitneming van de nieuwe, heropgebouwde woning."

 

4. Hoe snel moet ik handelen om nog van deze regeling te profiteren?

 

Jonas: "De tijd dringt! Het gaat over een overgangsmaatregel die geldig is tot en met 31 december 2024. Dit betekent dat je snel moet handelen om alles op tijd rond te krijgen. Het is de datum van de ondertekening van de authentieke akte die telt. Best wacht je niet tot in december om iets te kopen. Vaak duurt het namelijk minstens een maand alvorens je de akte kan gaan tekenen bij de notaris."

 

5. Waar kan ik terecht voor meer informatie en begeleiding?

 

Deborah: "Bij ons natuurlijk! Ons team staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces. We helpen je met het papierwerk, de planning en het naleven van alle voorwaarden. Maak snel een afspraak met één van onze specialisten en zorg dat je deze unieke kans niet mist!"

 

WIST JE DAT … 

er verschillende projecten in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6% (i.p.v. 21%). Om het je extra handig te maken, hebben we ze allemaal opgelijst in een praktisch overzicht! 

 

⭢ Bekijk hier alle nieuwbouwprojecten aan 6% btw

 

De klok tikt en de 6% btw-regeling voor sloop en heropbouw verloopt binnenkort. Dit is dé kans om aanzienlijk te besparen op je bouwproject. Heb je nog vragen of wil je direct aan de slag? Neem contact op met onze nieuwbouwspecialisten Deborah of Jonas en ontdek hoe jij nog kunt profiteren van deze regeling. Mis deze unieke kans niet en zet vandaag nog de eerste stap naar jouw droomwoning!

 

Zit je met vragen?

blogpost
Blogpost foto