Is jouw dak klaar voor 2020?
Vanaf 1 januari 2020 geldt in Vlaanderen verplichte dakisolatie. Wanneer je dak niet voldoet aan de isolatienormen, loopt je woning het risico om ongeschikt te worden verklaard. Beter is om te zorgen voor een geïsoleerd dak en op energie te besparen.
Dakisolatie mag in geen enkele woning ontbreken. Zowel bij nieuwbouw als bestaande woningen is dit de allerbelangrijkste stap naar een lage energiefactuur. Een isolatiedikte van 15 cm wordt warm aanbevolen. Meer is uiteraard ook goed. Toch blijkt uit de woonsurvey 2018 van de Vlaamse overheid dat 14 % van de woningen – in totaal 450.000 woningen - nog steeds zonder dakisolatie zit.
En dat terwijl de Vlaamse overheid ons woningpatrimonium energiezuiniger wil maken. Daar stelt ze deadlines tegenover. Vanaf 1 januari 2020 kan het ontbreken van dakisolatie voldoende zijn om een woning ongeschikt te verklaren, indien niet voldaan is aan de globale EPC-norm (energiescore). Deze grenswaarden zijn:
- 600 kWh/m² voor een open bebouwing
- 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing
- 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing
- 400 kWh/m² voor een appartement
Vandaag wordt er al een beperkt aantal strafpunten toegekend voor het ontbreken van voldoende dakisolatie. Vanaf 2020 krijgt de woning meteen 15 strafpunten toegekend als de woning niet voldoet aan de vooropgestelde norm. Dat betekent dat de burgemeester de woning ongeschikt kan verklaren. Om de woning dan te mogen bewonen, moet de eigenaar dan toch deze isolatiewerken uitvoeren. Opgelet bij appartementen: in een appartementsgebouw krijgen alle appartementen evenveel strafpunten bij het ontbreken van dakisolatie, niet enkel de appartementen die onder het dak gelegen zijn.
Ongeschikt verklaren
De kans dat de wooninspecteur voor je deur staat wanneer je de woning zelf bewoont, is klein. Maar wanneer je de woning verhuurt, is het opletten geblazen. Elke woning die ongeschikt wordt verklaard na 15 strafpunten in het technisch verslag, wordt opgenomen in een Vlaamse inventaris. Er volgt een heffing wanneer de woning na één jaar nog altijd op de inventarislijst staat. Een ongeschikte woning is verkoopbaar, maar de notaris zal de koper hoe dan ook over de ongeschiktheid van de woning inlichten. De nieuwe koper draagt immers de gevolgen van de ongeschiktheid.
Is je woning in 2020 onvoldoende geïsoleerd, maar nog niet ongeschikt verklaard? Weet dan dat wanneer je de woning te koop stelt, hierover geen melding bij een kandidaat-koper gebeurt. Maar besef wel dat het niet voldoen aan de normen een invloed heeft op de waarde van je woning.
Premies dakisolatie
Voor de plaatsing van dakisolatie kan je nog tot en met 31 december 2019 rekenen op premies van de netbeheerder. Deze premie bedraagt 4 euro/vierkante meter wanneer de isolatie een Rd-waarde van minstens 4,5 m²K/W bedraagt.
Pik je uit een pakket van 7 investeringen (dak-, vloer-, muurisolatie, isolerende beglazing, ventilatiesysteem, zonneboiler, warmtepomp) minstens 3 investeringen, dan kan je profiteren van de totaalrenovatiebonus. Deze bonus bedraagt 1.250 euro voor 3 investeringen, 1.750 euro voor 4 investeringen, 2.750 euro voor 5, 3750 euro voor 6 en 4750 euro voor 7 investeringen. In appartementen geldt de helft van deze bedragen. Er zijn aanvullende voorwaarden inzake minimale te isoleren oppervlakte en ook de rest van de woning moet voldoende geïsoleerd zijn.
Bron: Vlaanderen.be en Energiesparen.be