Hypotheekvergelijking: Welk soort hypotheek past bij jou?
Of het nou om jouw eerste huis gaat of jouw derde, het kopen van een woning is best spannend. Bij het aankoopproces komt namelijk van alles kijken. Denk aan de verhuizing en het settelen op een nieuwe plek, maar vergeet daarnaast ook het afsluiten van een hypothecaire lening niet. De meeste kopers hebben deze lening nodig om een huis aan te kunnen schaffen. Het uitzoeken van de beste hypotheek kan echter best lastig zijn. Wist je dat de ene hypothecaire lening zeker de andere niet is? Er zijn tal van verschillen, die we in dit artikel toe zullen lichten. Daarmee hopen we jou te helpen met de vraag: welke soort lening past het beste bij jouw situatie?
Hoe wordt de hoogte van de hypothecaire lening bepaald?
Een hypothecaire lening richt je op allerlei manieren zelf in. Denk aan de rentevoet en de looptijd van de lening. Daar vertellen we je later meer over. Hoeveel je kunt lenen hangt in ieder geval af van een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de waarde van jouw koopwoning. Je kunt niet meer lenen dan dat het huis waard is. Daarnaast wordt er gekeken naar jouw financiële situatie, zoals jouw inkomsten en eventuele schulden.
Ga je voor een vaste of variabele rentevoet?
Wist je dat je rente betaalt over een hypothecaire lening? De hoogte van deze rente bepaalt voor een groot deel hoeveel je maandelijks zal gaan (af)betalen. Op het gebied van rente kies je uit een vaste of variabele rentevoet. Bij een vaste rentevoet verandert de rente tijdens de looptijd van de lening niet. Stijgt de rente? Dan heb jij daar dus geen last van. Zo kun je niet voor verrassingen komen te staan. Een variabele rentevoet ligt daarentegen doorgaans lager, maar het risico wel hoger. Jouw maandelijkse kosten veranderen in dit geval namelijk op basis van de hoogte van de hypotheekrente.
Wat is de looptijd van de lening?
Naast de soort rentevoet, kun je ook de looptijd van jouw hypothecaire lening zelf bepalen. Een hypothecaire lening duurt minimaal tien jaar en kun je laten lopen tot maximaal dertig jaar. Hoe korter de looptijd, hoe hoger de maandelijkse kosten. Bij een langere looptijd heb je immers langer de tijd om de hypotheek af te betalen. Heb je een financiële meevaller waardoor er budget vrijkomt? Dan kun je tussentijds wat meer aflossen om de maandelijkse lasten wat terug te brengen.
Dus, welke hypotheek past bij jou? Er zijn tal van verschillende soorten hypothecaire leningen. Neem dus vooral een kijkje en ga na wat goed past bij jouw situatie. Zo maak je de beste keuze!