Home staging: maak indruk op potentiële kopers

13 juni 2023

Het nut van home staging

Het lijkt misschien vreemd om een woning opnieuw te decoreren voor de verkoop, maar uit onderzoek blijkt dat dit een effectieve manier is om potentiële kopers over de streep te trekken. Een goede styling zorgt ervoor dat geïnteresseerden een goed gevoel over de woning krijgen. Het ziet er knus uit, waardoor zij zich direct in dit huis zien wonen. Het resultaat? Het is veel eenvoudiger om kopers te vinden. Als bijkomend voordeel zorgt home staging er ook voor dat kopers sneller geneigd zijn om een hoger bod uit te brengen.

 

Hoe werkt vastgoedstyling?

Er zijn verschillende manieren om home staging aan te pakken. Zo kunt u uw woning zelf opnieuw inrichten. Het is daarnaast ook mogelijk om een professional in te schakelen voor home staging. Dit zijn gespecialiseerde bedrijven die oog hebben voor styling en tijdelijk meubels en accessoires verhuren aan huizenverkopers. Zo weet u zeker dat de styling van het hoogste niveau is en hoeft u er nauwelijks tijd aan te besteden.

 

Het verschil tussen home staging en interieurstyling

Home staging wordt vaak verward met interieurstyling, maar er zit een belangrijk verschil tussen deze twee vormen van styling. Een interieurstylist heeft namelijk oog voor uw persoonlijke smaak. In de styling wordt rekening gehouden met persoonlijke elementen, zodat uw woning echt eigen aanvoelt. Bij home staging is het juist belangrijk om een uitnodigende, maar neutrale inrichting te creëren. Zo veel mogelijk potentiële kopers moeten zich namelijk thuis voelen in de woning. Daarom zijn uitgesproken meubelstukken en persoonlijke accessoires juist niet gewenst.

 

Tips voor het succesvol toepassen van home staging

Wilt u uw woning zelf herinrichten voor de verkoop? Dit zijn de belangrijkste home staging tips:

 

  • Verwijder alle persoonlijke spullen uit uw interieur, zoals foto's, kleding en verzorgingsproducten.
  • Maak uw woning schoon en netjes. Ruim rommelige kasten en hoekjes op.
  • Repareer kleine mankementen, zoals afgebladderde verf of gaatjes in de muur.
  • Focus op de belangrijkste ruimtes waar potentiële kopers vooral op letten: de woonkamer, de keuken, de grote slaapkamer en de badkamer.
  • Kies voor een neutrale inrichting. Vermijd uitgesproken kleuren en laat u niet leiden door trends.
  • Zorg voor veel licht in de woning. Open de gordijnen en kies voor lichte materialen.
  • Geef uw woning een frisse uitstraling door veel planten te gebruiken.

 

Nadelen van home staging

Er zijn genoeg voordelen aan home staging verbonden, maar het kent ook een paar nadelen. Dat begint natuurlijk bij het kostenplaatje. Het kan een flinke duit kosten om uw woning helemaal opnieuw in te richten. Daar staat tegenover dat u waarschijnlijk wel een hoger bod op uw woning zult ontvangen. Een ander nadeel is de tijd die home staging in beslag neemt. U verkoopt uw woning misschien sneller, maar het schilderen, stylen en opknappen van een woning is een tijdrovende klus.

blogpost
Blogpost foto