Hoe werkt een overbruggingskrediet?

13 juni 2023

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet, of overbruggingshypotheek, is een lening die u kunt krijgen gebaseerd op een som geld die al van u is, maar die u nog niet tot uw beschikking heeft. In de meeste gevallen betreft dit de overwaarde van uw huis. Zo kunt u met een overbruggingskrediet de periode overbruggen waarin u een nieuw huis heeft gekocht, terwijl uw oude huis nog niet verkocht is. In dit geval leent u alvast de overwaarde van uw oude huis om uw nieuwe huis mee te financieren. Wanneer u uw oude huis dan verkoopt, kunt u direct de overwaarde gebruiken om uw overbruggingskrediet af te lossen.

 

Het verschil met een woonkrediet is dat een overbruggingshypotheek een korte termijn lening is die afbetaalt dient te worden met geld dat u in principe al heeft. Ook is de rente op een overbruggingskrediet doorgaans iets hoger dan op een woonkrediet.

 

Verschillende toepassingen

Naast de periode tussen het kopen en verkopen van uw woning kan een overbruggingskrediet ook andere toepassingen hebben. Zo kunt u bijvoorbeeld na het overlijden van een familielid een overbruggingskrediet aanvragen. Als u op dat moment zelf over te weinig financiële middelen beschikt, hoeft u op deze manier niet te wachten op de erfenis.

 

Voor- en nadelen van een overbruggingskrediet

Een overbruggingskrediet kan dus voor de welgekomen ademruimte zorgen. Bijvoorbeeld tijdens de aankoop van een nieuwe woning. Bovendien is de rente van een overbruggingskrediet fiscaal aftrekbaar. Het nadeel van de hogere rente wordt hierdoor een beetje verzacht.

 

Wel zijn er aan een overbruggingskrediet ook risico’s verbonden. De looptijd van uw overbruggingshypotheek is tussen de 1 en 6 maanden, of, in uitzonderlijke gevallen, 1 of 2 jaar. Mocht het u niet lukken om voor die tijd uw oude huis te verkopen, zal u een andere manier moeten vinden om de hypotheek af te lossen.

 

Hoe werkt een overbruggingskrediet in de praktijk?

Een overbruggingskrediet zal u in de meeste gevallen afsluiten bij de bank waar u ook uw woonkrediet heeft. De maximale hoogte van een overbruggingskrediet is bij de meeste banken 90% van de waarde van uw huis. Indien uw huis op papier al verkocht is, kan de bank u ook 100% van de waarde lenen. Hier wordt de hoogte van uw huidige hypotheekschuld dan nog afgetrokken. Het krediet financiert dus de overwaarde van uw huis. De rente die u over het overbruggingskrediet betaalt verschilt per bank. Over het algemeen zal deze tussen de 2 en 4% liggen. Let op dat hier ook nog afsluitprovisie en notariskosten bij kunnen komen.

 

U betaalt alleen rente op het opgenomen deel van uw overbruggingskrediet. Geen opname betekent dat er geen uitstaande schuld is en er dus geen rente verschuldigd is. De bank kan u wel een reserveringsprovisie rekenen, een soort strafrente voor het niet opnemen van het beschikbaar gestelde geld.

 

Voorbeeld van een overbrugging

Jan heeft ooit zijn huidige woning gekocht voor €100.000.

 

Hij gaat zijn huis verkopen voor €200.000. Het duurt echter nog enkele maanden voordat de nieuwe bewoners het kunnen betrekken.

 

Er is dus een overwaarde, of winst, van €100.000.

 

Jan heeft zijn droomhuis gevonden voor €300.000 en verdient maandelijks genoeg om een woonkrediet van €200.000 te kunnen afsluiten.

 

Hij neemt een overbruggingskrediet voor de overige €100.000 en kan direct intrekken in zijn droomhuis.

 

Wanneer hij enige tijd later de verkoopwinst van zijn vorige woning in handen heeft, lost hij het overbruggingskrediet af.

 

Gewoonlijk wordt de rente per maand betaald gedurende de looptijd van het krediet. In sommige gevallen kan de rente tegelijk met de openstaande schuld aan het einde van de looptijd afgelost worden.

blogpost
Blogpost foto