Een woning kopen om te verhuren: hoe zit dat?

13 juni 2023

Is het een goede investering?

 

Een woning kopen om te verhuren wordt ook wel het kopen van een opbrengsteigendom genoemd. Dit is niet voor niets. Het gemiddelde rendement ligt namelijk relatief hoog. Hoeveel rendement u uit uw investering haalt is helemaal afhankelijk van de omstandigheden. Wat was de kostprijs van de woning? Voor hoeveel euro kunt u het verhuren? Heeft u veel onderhoudskosten? Al deze elementen bepalen hoe lucratief een woning kopen om te verhuren is.

 

De prijzen van woningen blijven op dit moment stijgen. Daarom is het waardevol om niet alleen naar de inkomsten uit huuropbrengsten te kijken. Mogelijk kunt u nu een woning kopen om te verhuren en het pand over een aantal jaar weer doorverkopen. In de huidige woningmarkt mag u vaak rekenen op een waardestijging van de woning, waardoor u winst maakt. Heeft u dus geld om mee te investeren? Dan is een woning kopen om te verhuren een interessante investering.

 

Welk type woning is geschikt?

 

Gaat u een woning kopen om te verhuren, dan is het goed om na te denken over het type woning dat u wilt kopen. In de huidige woningmarkt is een appartement kopen vaak de beste keuze. Dat heeft verschillende redenen. Zo zijn appartementen relatief goedkoper. Ze vergen minder onderhoud, maar zijn ook kleiner. Zo kunt u uw kosten drukken. Tegelijkertijd zijn veel huurders juist op zoek naar appartementen. Een appartement in een middenmaat met twee slaapkamers is voor veel huurders precies wat ze zoeken. Wilt u dus een woning kopen om te verhuren, dan heeft een appartement de voorkeur boven een huis.

 

Nieuwbouw of bestaande bouw?

 

Naast het type woning is het ook belangrijk om na te denken over de staat van de woning. Een woning kopen om te verhuren doet u natuurlijk om geld te verdienen, het liefste door er zo min mogelijk tijd aan te besteden. In dat opzicht heeft nieuwbouw altijd de voorkeur. Deze panden voldoen aan alle huidige normen en hebben de komende jaren amper onderhoud nodig. Dat scheelt niet alleen veel geld, maar ook veel tijd. De woning is meestal direct klaar voor huurders.

 

Wilt u juist op de aankoopkosten besparen? Dan kunt u een bestaand pand overwegen. Dit brengt wel belangrijke nadelen met zich mee. Zo is het risico op schade of onderhoudsproblemen veel groter. Ook moet u in de meeste gevallen bereid zijn om wat te klussen voordat huurders in kunnen trekken. Dat maakt een woning kopen om te verhuren net wat ingewikkelder en tijdsintensiever.

 

Welke kosten komen erbij kijken?

 

Een woning kopen om te verhuren is een goede manier om geld te verdienen, maar dan moeten de opbrengsten wel hoger zijn dan de kosten. Om een goede huurprijs te bepalen is het daarom belangrijk om alle bijkomende kosten op een rij te hebben. U moet niet alleen de aanschafprijs betalen, maar ook nog registratierechten, notariskosten en aktekosten. Deze drie kostenposten bedragen gemiddeld 14% van de aanschafprijs.

 

Daarnaast zijn er de terugkerende kosten. Sommige kosten komen maandelijks terug, maar andere slechts incidenteel. Gaat u een woning kopen om te verhuren, dan is het belangrijk om vooraf een inschatting te maken van de volgende kosten:

 

  • Verzekeringen
  • Onderhoudskosten
  • Eventuele hypotheekkosten
  • Juridische kosten

 

Hoeveel tijd kost het?

 

Naast de kosten is het ook belangrijk om na te denken in de hoeveelheid tijd die u moet investeren voor verhuur. Een woning kopen om te verhuren klinkt eenvoudig, maar de communicatie met huurders, het regelen van reparaties en het oplossen van juridische problemen vergt veel tijd. Wat zijn bijvoorbeeld de regels rondom de huurwaarborg? Waar moet een goed huurcontract aan voldoen? En hoe vindt u eigenlijk geschikte huurders die netjes omgaan met het pand?

 

Al deze vragen kosten veel tijd en uitzoekwerk om te beantwoorden. Daarom kiezen sommige investeerders voor rentmeesterschap. Hierbij betaalt u een ervaren bedrijf om al deze praktische zaken voor u te regelen. Zij hebben alle praktische en juridische kennis om alles zorgvuldig te regelen. Dat maakt een woning kopen om te verhuren net wat eenvoudiger.

 

Wilt u een woning kopen om te verhuren en wilt u zich goed inlezen voordat u deze stap neemt? Ontdek dan onze startersgids met alle informatie over investeren in vastgoed.

blogpost
Blogpost foto