Een golf van veranderingen: watergevoelige zones

30 oktober 2024

Stel je voor: je hebt een mooi stukje grond dat je misschien ooit wilde ontwikkelen of een pand waar je plannen mee had. Maar ineens verandert de bestemming. Op 19 juli 2024 keurde de Vlaamse Regering een belangrijke beslissing goed en sinds 4 september 2024 zijn maar liefst 139 watergevoelige openruimtegebieden officieel aangeduid in het Belgisch Staatsblad. Deze nieuwe aanduiding heeft invloed op wat je met jouw eigendom mag doen. Wat betekent dit voor jou? Laten we er even induiken! 

 

💧Waarom watergevoelige openruimtegebieden? 

 

Om de waterhuishouding te beschermen en overstromingsrisico's te verminderen, voegde de Vlaamse overheid in 2017 nieuwe artikelen toe aan de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO). Het idee? Gebieden die cruciaal zijn voor waterbeheer – zoals overstromingsgevoelige zones – krijgen een beschermde status. Deze nieuwe aanduiding maakt duidelijk dat waterbeheer, natuurbehoud en recreatie hier voorrang krijgen op andere bestemmingen zoals wonen of industrie. Kortom, het gaat niet alleen om jouw eigendom, maar om het welzijn van ons allemaal.

 

🏡 Wat betekent dit voor jou als eigenaar? 

 

Deze verandering heeft best wat impact voor jou als eigenaar. Enkele belangrijke punten op een rijtje:

  1. Verlies van de oorspronkelijke bestemming
    Je eigendom mag misschien niet meer worden ontwikkeld zoals je aanvankelijk wilde. De focus verschuift naar functies als waterbeheer, natuur en recreatie. Heb je nog onbebouwde grond in een verkaveling? Die vervalt automatisch als die binnen een watergevoelig gebied ligt.

  2. Vergunningen en zonevreemd gebruik
    Heb je vóór de aanduiding een stedenbouwkundige vergunning gekregen? Goed nieuws: je mag die nog uitvoeren, maar houd er rekening mee dat jouw eigendom “zonevreemd” wordt – een juridische status die beperkingen met zich kan meebrengen voor toekomstig gebruik.

  3. Recht op planschadevergoeding
    Eigenaren binnen deze zones kunnen een planschadevergoeding aanvragen als compensatie voor de waardevermindering van hun grond. Deze aanvraag moet wel binnen 2 jaar na publicatie worden ingediend. Dit betekent dat je tot september 2026 de tijd hebt om actie te ondernemen.

 

📜 Notaris: nieuwe informatieplicht vanaf 18 september 2024 

 

Vanaf nu moet jouw notaris aangeven of een eigendom zich in een watergevoelig openruimtegebied bevindt. Dit geldt voor elke publiciteit, onderhandse overeenkomst en authentieke akte. Dus wanneer je een eigendom wilt kopen of verkopen, weet je meteen of het zich in zo’n beschermde zone bevindt. Dit zorgt voor transparantie en helpt om kopers goed te informeren. Een belangrijk detail: zelfs als een eigendom niet in een watergevoelig gebied ligt, moet dit expliciet vermeld worden in de documenten.

 

🕵️‍♀️ Praktische tips: hoe kan je de status van je eigendom checken? 

 

Ben je nieuwsgierig of jouw eigendom in een watergevoelig gebied ligt? Het plannenregister, dat je via het vastgoedinformatieplatform kunt raadplegen, zal vanaf de invoering van deze regels meer informatie bieden. Hoewel de updates misschien niet meteen zichtbaar zijn, kun je ook een manuele opzoeking doen via Geopunt.be. Dit platform maakt het eenvoudig om te zien of jouw perceel binnen een watergevoelig gebied valt. 

 

Dus, de aanduiding van watergevoelige openruimtegebieden is zeker geen druppel op een hete plaat! Deze regel is allesbehalve een kleine rimpeling; het heeft invloed op zowel de koers als de waarde van jouw eigendom. Gelukkig biedt de nieuwe informatieplicht een heldere kijk op de zaken en kun je als eigenaar nog een financiële reddingsboei grijpen door compensatie aan te vragen. Heeft jouw eigendom deze watergevoelige status? Zorg dat je goed ingedekt bent bij de volgende stappen – het is tijd om het hoofd boven water te houden bij toekomstige verkopen of ontwikkelingen!

 

Heb je vragen over de impact van deze nieuwe aanduiding op jouw eigendom? Of wil je niet in troebel water vissen als het gaat om jouw toekomstige vastgoedplannen? Laat ons het helder voor je maken! Ons team staat als een vuurtoren voor je klaar met duidelijke informatie en persoonlijk advies. Samen blijven we aan de oppervlakte en zorgen we dat alles smooth sailing wordt!

blogpost
Blogpost foto