De waarde van je projectgrond: tips om het maximale te halen

26 april 2024

Je beschikt over een stuk grond dat wacht op zijn lot. Misschien heb je het geërfd, misschien heb je het gekocht met een visie in gedachten. Maar wat de oorsprong ook is, één ding is zeker: jouw projectgrond heeft een schat aan potentieel. Welke factoren bepalen nu eigenlijk de waarde van jouw grond? Beoog je een verkoop aan een projectontwikkelaar, maar is dit best onbekend terrein voor jou? Wij voorzien je in deze blog van tips om het maximale uit jouw grond te halen. Ready? Let’s go! 

 

First things first, wat is een projectgrond? 

 

Goede vraag! Let’s find out! Heeft jouw perceel grond het potentieel om er verschillende entiteiten op te bouwen? Dan is er niet langer sprake van een bouwgrond, maar van een projectgrond. Wie weet, vormt jouw eigendom misschien wel de ideale opportuniteit voor een groter project, zoals een appartementsblok, woonwijk, winkelcentrum of industriepark.  

 

Wat bepaalt nu de waarde van jouw projectgrond? 

 

1. Locatie, locatie, locatie!

 

Dit vastgoedmantra mag dan wel cliché klinken, maar de locatie is cruciaal. Een stijgende bevolking, groeiende handel en goede verbindingen met het openbaar vervoer kunnen de interesse van projectontwikkelaars aanwakkeren. Denk aan de nabijheid van stedelijke centra, recreatiegebieden en andere voorzieningen die de levenskwaliteit van toekomstige bewoners kunnen verbeteren. 

 

2. Marktomstandigheden

 

Net als bij elke investering speelt de markt een grote rol. De vraag naar vastgoed, het verwachte rendement en zelfs de huidige rentetarieven kunnen allemaal van invloed zijn op de waarde van jouw projectgrond. Houd de markttrends nauwlettend in de gaten om te bepalen of het juiste moment is aangebroken om te verkopen.

 

3. Lokale wetgeving en voorschriften

 

Elke gemeente heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot bouwstandaarden, milieunormen en bestemmingsplannen. Strikte regelgeving kan de ontwikkeling bemoeilijken en potentiële investeerders afschrikken. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze lokale wetten en voorschriften om te begrijpen welke beperkingen er zijn voor jouw project.

 

4. Infrastructuur

 

Goede nutsvoorzieningen zijn van onschatbare waarde voor projectontwikkelaars. Beschikt jouw grond over een gemakkelijke toegang tot water, gas, elektriciteit en andere essentiële voorzieningen? Dan scoor je extra pluspunten. 

 

5. Belang voor een groter geheel

 

Is jouw eigendom van cruciaal belang voor een groter vastgoedproject dat een projectontwikkelaar wilt opstarten? Score! Jouw projectgrond heeft een grote toegevoegde waarde, wat betekent dat jij een sterkere positie in de onderhandelingen hebt.

 

 

Wil je jouw projectgrond verkopen aan een projectontwikkelaar? 

 

Verkoopplannen en een mooi bod gekregen? Think twice! Een mooi bod kan enorm verleidelijk zijn om in 1-2-3 te aanvaarden, maar wees op je hoede. Projectontwikkelaars zijn pro’s in onderhandelen. 

 

Het is verstandig om je te laten bijstaan door vastgoedexperten. Zo kan je de juiste waarde laten schatten van jouw projectgrond en dus ook verkopen aan een juiste marktprijs. 

 

Wist je trouwens dat we bij Living Stone een inhouse team en een groot netwerk hebben van ervaren professionals uit verschillende vastgoeddisciplines? Denk maar aan makelaars, stedenbouwkundige experts, architecten, landmeters en juridische guru’s. Zij werken uitsluitend voor jou als eigenaar. Hun doel? Het volle potentieel van jouw projectgrond ontrafelen voor jou. 

 

Ben je volledig geïnformeerd en geef je groen licht tot verkoop? Dan gaan we over tot actie. We leggen contacten met belangrijke stakeholders, zoals vergunningsautoriteiten, buren en mede-eigenaars en benaderen ontwikkelaars, aannemers en investeerders om de verkoop te realiseren onder de meest gunstige marktvoorwaarden.

 

De waarde van jouw projectgrond wordt bepaald door een combinatie van factoren, waaronder locatie, marktomstandigheden, lokale wetgeving en infrastructuur. Door deze factoren te begrijpen en strategisch te benaderen, kun je het maximale uit jouw investering halen. Of het nu gaat om het ontwikkelen van een nieuwe woonwijk of het bouwen van een commercieel complex, met de juiste kennis en planning kun je jouw projectgrond omzetten in een lucratieve investering. 

 

Zin om hierover eens te sparren? 

blogpost
Blogpost foto