De Vlaamse renovatiepremie, welke werken komen in aanmerking en hoe vraagt u hem aan?
Renovatiepremie voorwaarden
Om te kunnen genieten van de Vlaamse renovatiepremie moet de woning in het Vlaams Gewest gesitueerd zijn en minstens 30 jaar oud zijn. De werken waarvoor u de premie aanvraagt moeten voltooid zijn op het moment van de aanvraag. Daarnaast moet u over geldige facturen of bestelbonnen beschikken. U komt in aanmerking voor de renovatiepremie als de woning uw hoofdverblijfplaats is, dus geen buitenverblijf, of als u de woning voor minstens negen jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor. Een volledige lijst van renovatiepremie voorwaarden vindt u op de website van de Vlaamse overheid.
Premie verbouwingen en premies renovatie, een overzicht
Verder zijn er een aantal financiële aspecten verbonden aan deze renovatiepremie. Als bewoner geldt het inkomen van twee jaar voor de aanvraagdatum als referentie. Er is een verschil tussen de inkomensgrenzen voor alleenstaanden, alleenstaanden met een persoon ten laste en gehuwden of wettelijke en feitelijke samenwonenden. De bedragen van de renovatiepremie worden elk jaar geïndexeerd. U vindt meer informatie op de website van de Vlaamse overheid.
Hoeveel bedraagt de renovatiepremie?
Het totaalbedrag van de premie verbouwingen bedraagt 20 of 30% van de kostprijs van de werken en is eveneens afhankelijk van bepaalde grensbedragen, die verschillen voor alleenstaanden, alleenstaanden met 1 persoon ten laste, alleenstaanden met meerdere personen ten laste, samenwonenden en samenwonenden met personen ten laste.
De verbouw premie kan maximaal twee keer aangevraagd worden
Bewoners of verhuurders kunnen per woning maximaal twee keer de Vlaamse renovatiepremie aanvragen. Bovendien kunt u in een periode van 10 jaar maximaal 1 keer een renovatiepremie aanvragen. Dient u een aanvraag in, dan kunt u dus ten vroegste over 10 jaar opnieuw een aanvraag indienen.
Renovatiepremie badkamer, sanitair, dakwerken, elektriciteit en buitenschrijnwerk
Er komen vier categorieën van werken in aanmerking voor de renovatiepremie.
1. Ruwbouwwerken
Dit wil zeggen werken aan funderingen, muren, draagvloeren en trappen. Ruwbouwwerken gaan heel breed. In aanmerking voor de renovatiepremie komen bijvoorbeeld de afbraak van bestaande muren, de bouw van nieuwe binnen- en buitenmuren, de afbraak van bestaande draagvloeren en trappen, het "chappen" van vloeren en de behandeling van oude houten draagvloeren tegen zwammen en insecten. Let wel, met de ruwbouwwerken mag je de structuur van het huis niet wezenlijk veranderen. Een woonblok maken van een garage komt bijvoorbeeld niet in aanmerking voor de renovatiepremie.
2. Dakwerken
De definitie van dakwerken is ook heel breed voor een verbouw premie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de plaatsing van een nieuw dakstructuur en de afbraak van een oud dak, het herstellen of vernieuwen van goten en afvoerpijpen, het aanbrengen van dak- of zoldervloerisolatie. Een voorwaarde voor dit laatste is wel dat het in het kader van de renovatiepremie samen aangevraagd wordt met de afbraak van de bestaande dakstructuur en de opbouw van nieuwe dragende elementen.
3. Buitenschrijnwerk
Zoals bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe en isolerende ramen. Het plaatsen van rolluiken aan de binnenkant en de buitenkant van de woning, komt ook in aanmerking voor een renovatiepremie op voorwaarde dat ze samen met nieuwe ramen of deuren geplaatst worden.
4. Technische installaties
Zoals bijvoorbeeld elektriciteit, sanitair en centrale verwarming. Hierbij komt de plaatsing van een centrale verwarming in aanmerking voor de renovatiepremie, maar ook het plaatsen van een elektrische installatie. Wenst u een beroep te doen op de renovatiepremie voor een elektrische installatie, dan moet u bij de aanvraag een keuringsattest voegen. Een sanitaire installatie komt ook in aanmerking voor de renovatiepremie. Dit is dan bijvoorbeeld een renovatie van de badkamer. De plaatsing van een douche, een ligbad, twee wastafels en een wc komen in aanmerking voor de renovatiepremie, net zoals de plaatsing van de afvoer en waterleidingen.
Er is bij de Vlaamse overheid eveneens een lijst van werken die niet in aanmerking komen voor een renovatiepremie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken waarvoor u niet over een eenduidige factuur beschikt, of bijvoorbeeld het plaatsen van verlichtingsarmaturen en bubbelbaden, hoewel beide soorten werken respectievelijk onder elektriciteitswerken en sanitaire werken vallen. De overkoepelende renovatiepremie heeft dus een heel duidelijke lijst met werken die wel of niet in aanmerking komen.
Overkoepelende renovatiepremie aanvragen
Een formulier voor het aanvragen van een renovatiepremie is beschikbaar op de website van Wonen Vlaanderen. Bij het aanvraagformulier voor de renovatiepremie voegt u een kopie van offertes, bestelbonnen en attesten. Een foto van de toestand voor- en na de werken is zeker ook aanbevolen.