De huurmarkt van kwaad naar erger: dringend actie nodig om het tekort aan te pakken
De huurmarkt in België lijkt meer en meer op een Amerikaanse Black Friday: schaarste, lange wachtrijen en een felle strijd om een goede deal te bemachtigen. Terwijl de verkoopcijfers in het vastgoed blijven stijgen, worden huurders steeds wanhopiger in hun zoektocht naar een geschikte woning. Dietger Van Steertegem, Operationeel Manager Verhuur bij Living Stone, ziet deze trends van dichtbij en voelt de urgentie om deze kwestie aan te kaarten. Maar hoe pakken we dat aan? Spoiler alert: meer belastingen zijn niet de oplossing. Tijd om een frisse blik te werpen op hoe we de huurmarkt écht nieuw leven kunnen inblazen voor ze verandert in een onoverzichtelijke jungle. Dietger, aan jou het woord!
De vergeten huurmarkt
“In de afgelopen maanden hebben de cijfers van de Notarisbarometer weer flink wat stof doen opwaaien in de media. Zelf kijk ik met trots naar onze eigen resultaten, die we kunnen vergelijken met deze nationale cijfers. Met 12 vastgoedhuizen en meer dan 50 medewerkers hebben we opnieuw een toename van het aantal verkooptransacties kunnen realiseren. Daarbij zijn de verkoopprijzen zelf ook licht gestegen.
Wat echter vaak onderbelicht blijft, is de trend op de huurmarkt. Het is hoog tijd dat we ook op nationaal niveau kwartaalcijfers krijgen voor de huurmarkt en deze in de juiste context plaatsen. Want terwijl de verkoopcijfers stijgen, is de situatie voor huurders allesbehalve rooskleurig. De toenemende vraag en het slinkende aanbod leiden tot een huurmarkt die aanvoelt als een Amerikaanse Black Friday, met lange wachtrijen, hevige concurrentie en een groot aantal teleurgestelde kandidaten die achterblijven. Volgens mij is het hoog tijd dat de overheid actie onderneemt en maatregelen bedenkt die verhuurders aanmoedigen om te investeren in vastgoed, zodat het aanbod vergroot kan worden.”
Waarom de vraag stijgt en het aanbod daalt
“Waarom zien we deze discrepantie tussen vraag en aanbod? België heeft een sterke reputatie van huiseigenaren, met maar liefst 72% van de bevolking die in hun eigen woning woont. Sinds de jaren '70 is dit percentage redelijk constant gebleven, mede dankzij een fiscaal beleid dat eigen woningen stimuleert. Een eigen woning wordt vaak gezien als een extra pensioenpijler, en terecht.
Toch blijft 28% van onze bevolking afhankelijk van huurwoningen, ofwel door omstandigheden zoals een scheiding of omdat ze nog niet het nodige startkapitaal hebben gespaard. Deze huurders bevinden zich nu in een lastige positie. In de huidige markt, moeten ze bijna met gelauwerde adelbrieven op zoek naar een nieuwe woonst. Een voorstellingsbrief met foto's van het gezin, een aanbevelingsbrief van een vorige eigenaar en zelfs foto’s van hun huidige interieur worden allemaal ingezet in een poging om op te vallen. Het lijkt een absurde realiteit in de wervelende huurmarkt van vandaag, maar wel het nieuwe normaal voor de wanhopige kandidaat.”
De overheid moet actie ondernemen
“De overheid moet snel handelen om de komende legislatuur te gebruiken voor het verhogen van het aanbod. Het aantrekkelijker maken van verhuur voor verhuurders is cruciaal om particuliere investeerders te stimuleren. Belastingen op huurinkomsten zijn zeker geen oplossing. Wat wel helpt, is het invoeren van fiscale maatregelen die verhuurders aanmoedigen om te investeren in vastgoed.
Concrete voorstellen voor de huurmarkt
“Er zijn veel manieren om de huurmarkt op lange termijn te stimuleren. Denk aan het schrappen van de 21% btw voor investeringsvastgoed, mits dit vastgoed langer dan 15 jaar te huur wordt aangeboden. Of een verlaging van de registratierechten voor hetzelfde type vastgoed. Deze maatregelen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het aanbod en de toegankelijkheid van huurwoningen.
Maar we zouden ook kunnen zorgen voor een betere bescherming van de eigenaar. De wetgeving is nu geschreven ter bescherming van de huurder, maar bij wangedrag van de huurder zou de eigenaar meer opties moeten krijgen. Denk aan een hogere huurwaarborg, snellere uitzettingsprocedures, of buitengerechtelijke oplossingen. ”
“Formateurs De Wever en Diependaele, het is tijd om te denken aan de huurders en te zorgen voor extra wettelijke bescherming en fiscale steunmaatregelen voor iedereen die wil verhuren. Laten we samen werken aan een oplossing die zowel verhuurders als huurders ten goede komt.” - Dietger Van Steertegem
Ben je zelf verhuurder, huurder of investeerder en wil je graag eens pingpongen over dit interessante onderwerp?